Go to Top

Bálint nap – Február 14.

Feladatlap letölthető innen (a szövegre kattintva)

Az ünnep eredete

Az előkelő római családból származó Bálint főpap a keresztény hitet hirdette. A legenda szerint a főpap a szerelmeseket a keresztény szokásoknak megfelelően megeskette egymással, még a katonákat is.  Ám ez II. Claudius császárt bosszantotta, mert az ő parancsa szerint a katonáknak nem volt szabad házasodni. A császár úgy gondolta, hogy a nőtlen férfiakból jobb katonák válnak, és ez által erősebb lesz a hadserege.

Claudius rá akarta venni Bálintot, hogy hagyja el hitét és oszlassa fel az általa létrehozott keresztény gyülekezeteket. Bálint kitartott a hite mellett, ezért a császár megparancsolta, hogy végezzék ki.  Bálint azonban csodát művelt.  A börtönőr világtalan lányának visszaadta a látását, ezért a börtönőr családja is áttért a keresztény hitre.

Bálint halála napja február 14-ére esett. Mielőtt kivégezték, búcsúüzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: „A Te Bálintod.” Ez a Bálint-napi üzenetküldés eredetének leggyakoribb magyarázata.

Bálint napi népszokások

Debrecen környékén úgy tartják, hogy ezen a napon választanak párt a verebek. Ennek érdekében szokássá vált e napon magvakat és aszalt gyümölcsöket kiszórni a madaraknak.

Mohácson ezen a napon böjtölnek: csak egyszer esznek, vagy zsír nélkül főznek, a templomban imádkoznak, gyónnak-áldoznak.

Hőgyészen a kőművesek e napon misére mennek, hogy a magas állványokon dolgozva Bálint védelmezze őket a leeséstől.

Elek nevű községben az állatok itatóvizébe szenteltvizet cseppentenek.

Hiedelmek, babonák Bálint napon

Úgy tartották, ha a lányok Bálint napkor babérlevelet tesznek a párnájuk alá, álmukban megtudják, ki lesz a jövendőbeli párjuk.

Ha már tudták, ki lehet a jövendőbelijük, újabb praktikára volt szükség. Egy pontosan kilenc magvú alma elfogyasztása után a magokat a fiú zsebébe kellett csempészni, mely által a szerelem már szinte biztos volt.

Az eljövendő gyermekáldást is ezen a napon tudhatták meg a lányok és fiatal feleségek. Például egy félbevágott alma magjait megszámolva megjósolható volt, hogy hány gyermeke lesz valakinek.

Úgy tartották, ha egy hajadon lány ezen a napon verebet lát, szegény emberhez fog hozzámenni. Ha azonban egy tengelice repül át felette, tehetős férfi felesége lesz.

Valentin nap

A Bálint név idegen nyelvű megfelelője a Valentin. Az angolszász országok után a Bálint nap megünneplése Magyarországon is „Valentin nap” néven vált népszerűvé. A legenda alapján Szent Valentin (Bálint) a szerelmesek védőszentje lett.  Február 14-én rá emlékezve küldenek a szerelmesek egymásnak szerelmes üzeneteket, virágot, csokoládét. Gyakran rendeznek társasági összejöveteleket vagy bálokat ebből az alkalomból.
Ezen a napon nem szabad megsértődni vagy szeretteinkre megharagudni.

Bálint napi feladatlap (letöltéshez kattints ide!)