Go to Top

VÍZ VILÁGNAPJA – MÁRCIUS 22.

Feladatlap letölthető innen (a szövegre kattintva).

A víz jelentősége

A víz a Föld felületén megtalálható egyik leggyakoribb anyag, a földi élet elképzelhetetlen nélküle.

A Föld felületének 71%-át víz borítja, ennek kb. 2,5%-a édesvíz, a többi sós víz, melyek a tengerekben, illetve óceánokban helyezkednek el. A világon Kanada rendelkezik a legnagyobb édesvíz tartalékokkal.

Az emberi test 75 %-a, illetve agyunk 85 %-a vízből áll. Ezért ajánlott a napi legalább 1,5-2 liter folyadék elfogyasztása.  Két-három napnál tovább az orvostudomány mai állása szerint az ember nem élheti túl a vízhiányt.

Magyarország vizei

Hazánk folyóvizei a Kárpát-medencét határoló hegységekből érkeznek. Hazánk fő folyója a Duna, melynek magyarországi szakasza 417 km hosszú. Fő folyónk – az őszi alacsony vízállás és az esetleges téli jégborítás kivételével – egész évben hajózható.

Az ország második legnagyobb folyója, a Tisza, melynek magyarországi szakasza 596 km. A Tiszát széles árterén holtágak kísérik, melyeket többnyire a XIX. századi szabályozás során vágtak le a folyóról.

Folyóink vizét elsősorban ivó- és ipari vízként hasznosítjuk. Győr, Budapest, sőt vezetéken Pécs vízellátása is a Dunából történik, Szolnok ivóvize pedig a Tiszából származik. A paksi atomerőmű a Dunából nyeri hűtővízkészletét. A folyóvizeket még öntözésre, közlekedésre, szállításra használják.

Tavaink sekély vizűek, emiatt télen viszonylag hamar befagynak, nyáron ellenben gyorsan felmelegszenek. Ezt hasznosítja a nyári szezonban az idegenforgalom.

Magyarország felszín alatti vizekben rendkívül gazdag, sőt gyógyvizekben Európa egyik leggazdagabb országa.

A víz világnapja

Korunk egyik nagy problémája az ivóvízhiány. Évente 20 millió ember – köztük 5 millió gyermek – hal meg a világon ivóvíz által közvetített betegségben. A fejlődő országok szennyvizének kilenctizede mindenféle tisztítás nélkül ömlik a folyókba, tavakba. Kínában a folyóvizek négyötödében a szennyezettség a halak pusztulását eredményezte.

A Víz Világnapjának megünneplése az 1992-ben rendezett Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferenciára vezethető vissza. Ennek hatására az ENSZ 1994-ben március 22-ét a Víz Világnapjává nyilvánította, felhívva a kormányok, szervezetek és magánszemélyek figyelmét a víz kiemelten fontos szerepére életünkben. A kezdeményezés legfőbb célja, hogy óvjuk és védjük környezetünket, s ezen belül Földünk felbecsülhetetlen értékét, a vízkészletet.

Vizeink védelmében

  • Borotválkozás, fogmosás közben zárjuk el a vízcsapot, utóbbinál használjunk poharat!
  • Kézmosáskor is zárjuk el a csapot, amíg szappanozunk!
  • Ügyeljünk arra, hogy sose csöpögjön a csap, akár 75 liter/nap veszteség is érhet így!
  • Csak teli mosógépet és mosogatógépet indítsunk be, úgy hatékonyabban működnek!
  • Fürdés helyett zuhanyozzunk, így kevesebb vizet fogyasztunk!
  • Használjunk víztakarékos zuhanyrózsát!
  • Használjunk víztakarékos WC tartályt, mellyel alkalmanként 10 liter vizet is megtakaríthatunk!
  • Gyűjtsünk esővizet locsolásra!
  • Használjunk környezetbarát tisztítószereket, napolajakat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

16 − 1 =