Go to Top

Európa nap

Feladatlap letölthető innen (a szövegre kattintva)

Európa földrajza

Európa területe az Északi-sarkvidéktől délre a Földközi-tengerig, valamint nyugaton az Atlanti-óceántól keletre egészen az Urál hegységig terjed. Európa legmagasabb hegye a Kaukázus hegységben található Elbrusz, amelynek legmagasabb pontja 5642 méter. Európa legnagyobb tava a Ladoga-tó, amely Oroszország északnyugati részén található, területe 17 700 km2. Európa legnagyobb folyója a Volga, amely deltatorkolattal éri el a Kaszpi-tengert.

Európa második leghosszabb folyója a Duna, amely a Fekete-erdőben ered, és onnan keleti irányba folyik tíz országon át egészen Romániáig, ahol deltatorkolatot képezve ömlik a Fekete-tengerbe. A Duna teljes hossza mintegy 2850 km. A nagy folyók a szállítás szempontjából nagyon hasznosak. A különféle árukat uszályokra rakodják, amelyek azután Európa tengeri kikötői és a belföldi városok között szállítják őket a folyókon.

Európa történelme

A legelső európaiak vadászattal és gyűjtögetéssel foglalkoztak. A bronzkorban már fémből készült szerszámokat, fegyvereket használtak, később a vasat is felfedezték.

Az ókorban már városokat építettek, melyeket először királyok irányítottak. Később Görögországban bevezették a demokráciát, mely az egész világon elterjedt. Róma egy egyszerű itáliai faluból vált óriási birodalommá, amely Észak-Angliától a Szahara sivatagig, valamint az Atlanti-óceántól egész Ázsiáig terjedt. A Római Birodalom összeomlásakor Európa különböző részein más és más népek szerezték meg a hatalmat.

A középkor idején az emberek többsége nem tudott írni és olvasni, és csak azokat a dolgokat ismerték, amelyekről a templomban hallottak. A reneszánsz korban viszont a diákok elkezdték felfedezni az ókori könyveket, és a bennük rejlő tudás elkezdett terjedni az emberek között.

Körülbelül 250 évvel ezelőtt új „forradalom” kezdődött Európában, mégpedig az ipar világában. Ennek következtében rohamos fejlődésnek indult a gazdaság, nőtt a népesség.

A 20. században két világháború zajlott földrészünkön, melyek során több millió ember vesztette életét, a háború után pedig Európa szegény volt, és romokban hevert.

Az Európai Unió (EU)

Az Európai Gazdasági Közösséget 1957-ben hozta létre a Német Szövetségi Köztársaság, Franciaország, Olaszország és a Benelux Államok. 1994 óta nevezik Európai Uniónak. Magyarország 2004-ben csatlakozott, és 2007-ben 2 új taggal bővült. Jelenleg 27 tagországgal rendelkezik az Unió.

Mit csinál az EU?

  • A szennyeződésnek nem lehet határt szabni, így az európai országok együttműködnek a környezetvédelem terén.
  • Európa számos országában használják az eurót. Ez megkönnyíti az üzletkötést, továbbá pénzváltás nélkül lehet szerte az EU-ban utazgatni és vásárolni.
  • Az EU területén élő emberek szabadon élhetnek, dolgozhatnak vagy tanulhatnak a tetszésük szerinti EU-tagállamban.
  • Az EU minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy új és jobb munkahelyeket teremtsen mindazoknak, akik dolgozni szeretnének.
  • Az EU segít a nehézségekkel küzdő régióknak.
  • Az EU pénzbeli támogatást nyújt a szegény országoknak, és szakembereket küld oda dolgozni.

 

Forrás: Fedezzük fel Európát! http://europa.eu/teachers-corner/9_12/index_hu.htm

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy + tizenhárom =