Go to Top

A vizes élőhelyek napja

Feladatlap letöltéséért kattints ide (a szövegre)!

Vizes élőhelynek azokat a területeket nevezzük, ahol a növény- és állatvilág számára a víz az elsődleges meghatározó tényező. Rengeteg élőlény választotta élőhelyéül a tengereket, tavakat, folyókat, mocsarakat. Számukra a víz az otthont jelenti.

1971. február 2-án az indiai Ramsar városában fogadták el az ún. Ramsari Egyezményt, amelyben a biológiai sokféleség megőrzése érdekében a kormányok felelősséget vállaltak a vizes élőhelyek védelméért.

Magyarország 1979-ben írta alá a dokumentumot, s azóta huszonkilenc különösen védett területet jelöltek ki hazánk területén. A magyarországi ramsari területek között találunk tavakat, folyószakaszokat, holtágakat, szikes tavakat, mocsarakat, lápokat, nedves réteket, valamint ember alkotta halastavakat, víztárolókat.

Hortobágy

A Hortobágy 32 037 hektáros területe 1979 óta szerepel a „Nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek” jegyzékén.

Hazánk első nemzeti parkja 1973-ban alakult, ma már 8000 km2 védett területet foglal magába, több mint 340 madárfajt mutattak ki eddig ezen a területen. A mai puszta képe a folyamszabályozás és az itt honos legeltető állattartás, a pásztorkodó ember együttes hatásaként alakult ki.

A Hortobágy az egyik legjobb választás a madármegfigyelők számára. Vöcskök, gémek, ragadozó madarak, vízi- és énekes madarak fenséges kavalkádja várja az ide látogatókat. Gyakori itt a nagy- és kis kócsag, és a vörös gém, az egykor ritka kis kárókatona mára gyakorivá vált. A ritka kis lilikkel késő szeptembertől novemberig, illetve kora tavasszal találkozhatunk.
A tavakat időről-időre lecsapolják, ekkor ritkább fajok is jönnek a könnyű prédára. Gyakran látható a halakat dézsmáló réti sas, a sekély vízben keresgélő gólyatöcs, gulipán. A tavakat szegélyező nádasok kékbegyet rejtenek, de a barkós cinege sem ritka. Ahol fűzfák is vannak, ott biztosan lencsevégre kapható egy fészeképítő mester, a függőcinege.
Növények által képviselt természeti érték többek között a tündérrózsa, a tündérfátyol és a sulyom, de a gyékény és a nád is meghatározó fajok a halastó parti zónájában.
A Hortobágyon otthonra lelt fajok sokasága egyedülálló a Kárpát-medencében.

Kis – Balaton

A Kis-Balaton 1951 óta nemzeti szinten védett, 14 745 hektáros területe 1979. áprilistól Ramsari terület.

A Kis – Balaton mesterségesen kialakított medre két részre osztható. Egyik része az elhagyott szántókon létrehozott nyílt vízfelületű tó. Másik részét a környező mocsaras, nádas, vízzel borított területek alkotják. Mindkét területre, főként vonulási időszakban vízimadarak tízezrei érkeznek meg, táplálkozni, pihenni.

A gémfélék közül megtalálható itt a szürke gém, a vörös gém és az üstökös gém. Ide tartozik a természetvédelem címermadaraként ismert nagy kócsag is.

A vízben számos gerinctelen élőlény találja meg életfeltételeit. Többek között csigákat, piócákat, bogarakat, szitakötőlárvákat foghatunk kis szerencsével. Egyik legbecsesebb rovarfajunk a védett lápi szitakötő.

Védett halfajaink közül a lápi póc és a réti csík tömegesen fordul itt elő, de a Kis-Balaton nyurgaponty-állománya is messze földön híres. A kétéltűek is képviseltetik magukat a tájon. A pettyes gőtén és a dunai tarajos gőtén kívül szinte valamennyi hazai békafaj előfordul itt. A vizekben gyakran figyelhetjük meg a kiválóan úszó vízisiklót és kockás siklót, illetve a napfürdőző mocsári teknőst.

Vizes élőhelyek veszélyeztetése

Veszélyforrást jelentenek a vízellátásból adódó problémák. A vizes élőhelyeink egy részénél egy komolyabb vízvesztéssel járó kiszáradás visszafordíthatatlan átalakulásokat indíthat el.

Általánosan fellépő veszélyeztető tényező a vizek szennyezése. A vízbe jutó vegyi anyagok, szennyvíz és többlet tápanyagok a vízi életközösségek átalakulását, esetenként teljes pusztulását okozzák.

Legtöbb esetben a szennyezés az emberi elővigyázatlanság, a felelőtlenség vagy a tudatlanság következménye.

Járj nyitott szemmel! Minél jobban ismered a vizek világát, annál többet tehetsz a védelméért!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10 + 3 =