Go to Top

Augusztus 15. – A repülősök napja

Augusztus 15-e a magyar történelem és a hagyományok egyik kiemelkedő dátuma. A legendák szerint, Szent István ezen a napon ajánlotta fel országát és koronáját a Szűzanyának és később ő is ezen a napon halt meg 1038-ban. A magyar repülők Nagyboldogasszonyt választották oltalmazójuknak és így augusztus 15-én ünneplik fegyvernemük és oltalmazójuk napját is.

Bár a repülés csak nagyon kevesek élethivatása, az ő kis csoportjuk azonban elhivatottságukkal, felkészültségükkel és emberi magatartásukkal nagymértékben hozzájárulnak a légierő alapfeladatainak ellátásához. Hazánk légterének védelme, a kutató-mentő szolgálat, a szárazföldi csapatok támogatása olyan feladat, amely egész embert kíván.

A repülő fegyvernem napján nyugodtan kijelenthetjük, hogy a légierő személyi állományának felkészültsége, kiképezettség, a haderőnemhez való erkölcsi és morális kötődése, a bajtársiasságon alapuló felelőssége nagyszerű alapot jelentett ahhoz, hogy a légierő maradéktalanul képes eleget tenni alaprendeltetéséből adódó feladatainak.

Kép és szöveg: http://lhsn.hu/a-repulok-vedoszentjenek-napja/