Go to Top

Január 1. – A Kiskunsági Nemzeti Park magalapítása

A Kiskunsági Nemzeti Park a Duna-Tisza közén helyezkedik el, melyet 1975-ben alapítottak meg. A Hortobágyi Nemzeti Park után ez volt hazánk második nemzeti parkja.

A Kiskunsági Nemzeti Park jelenleg 9 különálló egységből áll, melyek együttes területe 48.198 hektár. A tájegységet az emberi tevékenység már nagymértékben megváltoztatta. Ezért csak azokat a vizeket, felszíni formákat vonták védelem alá, amelyek megtartották természetes jellegüket.

Élővilágának legértékesebb tagjai a madarak. Itt fészkel a túzok, az ugartyúk, a szalakóta és a búbos banka. Ezen a tájon található Magyarországon a legtöbb székicsér.

Meglepően gazdag a homokvidék rovarvilága. Gyakran előfordul a parkban a sisakos sáska, a pusztai díszes medvelepke, vagy a budai zsákos moly.

A hüllők közül a homoki gyík figyelhető meg, de a lápréteken találkozhatunk parlagi vagy rákosi viperával is.

A park legnagyobb földrajzi tája a Homokhátság, amely a Kiskunság középső részén az Ős-Duna hordalékának maradványa. A szél által kialakított homokvidéken olyan különleges növények fordulnak elő, mint a tartós szegfű és a homoki kikerics. A kellemes éghajlatú rétek több mint 15 orchideafajt őriznek.

A hagyományos állattartás, a régi magyar házi állatfajták legeltetése ma is fontos szerepet játszik e táj arculatának megőrzésében. Az ország legnagyobb szürkemarha-állománya itt található. A lovas kultúrának is nagy hagyományai vannak ezen a vidéken. Turista szezonban minden nap rendeznek lovasbemutatót a csikósok.

A turisták körében népszerű a Pásztormúzeum, amely a természeti értékeket és a pásztorhagyományokat mutatja be. Ha a Kiskunságban járunk, érdemes belekóstolni a térség ízeibe is. Egy út menti csárdában bőséges ebédet fogyaszthatunk el, miközben a térségre jellemző muzsika szól a háttérből.

A nemzeti park központja Kecskemét, Kodály Zoltán szülővárosa. Itt érdemes felkeresni a Nagytemplomot, a Városházát, és a Cifrapalotát is. A kecskeméti Természet Házában pedig természetismereti programokat szerveznek az odalátogatóknak.

Forrás: http://old.bjg.hu/kirandulas/OlgaKoPe/nemzpark/kiskunp/kiskunpt.htm Wikipédia